Sony telah membuat kejutan di acara CES 2020, Las …

Sony telah membuat kejutan di acara CES 2020, Las …

Sony telah membuat kejutan di acara CES 2020, Las Vegas pagi tadi apabila syarikat Jepun ini memperkenalkan Sony Vision-S. Ia merupakan kereta prototaip berkuasa elektrik empat pintu sedan yang praktikal.

Sony Vision-S dilengkapi 33 sensor dalam dan luar merangkumi beberapa paparan pada windscreen, sistem audio 360 darjah, dan sambungan always-on yang setiap satunya dibangunkan bersama syarikat terkemuka seperti Blackberry, Bosch, HERE Maps, NVIDIA, dan Qualcomm.

Dibangunkan di atas platfom EV terbaru, papan pemuka kereta ini dipenuhi skrin yang memaparkan segala maklumat mengenai kenderaan termasuk infotainment di depan dan di belakang perehat kepala untuk penumpang belakang.

Sensor yang dipasang pula mengutamakan keselamatan malah ia juga boleh memantau pejalan kaki bagi mengelakkan sebarang kemalangan berlaku. Kereta ini tidak menggunakan cermin sisi sebaliknya digantikan dengan kamera yang boleh dilihat pada papan pemuka.

Daripada segi kuasa, Sony mengatakan ia menggunakan teknologi Magna yang berkemampuan untuk menguasakan sebuah SUV. Ini bermakna kuasa yang disalurkan dari jantung kereta ini tidak boleh dipandang rendah.

Penyertaan jenama Continental pula kita boleh menjangkakan ia bertanggungjawab untuk sistem roda dan tayar kereta ini. Seperti biasa, sebuah prototaip tidak datang dengan tanda harga tetapi Sony Vision-S ini tidak mustahil untuk diletakkan di barisan pengeluaran pada masa akan datang.

Share this post